Известно е, че храненето на бременните жени влияе върху развитието на

...
Известно е, че храненето на бременните жени влияе върху развитието на
Коментари Харесай

И диетата на мъжете се отразява на здравето на бъдещото дете

Известно е, че храненето на бременните дами въздейства върху развиването на плода. Сега същият извод е изработен и за храненето на мъжете преди зачеването на детето, заяви в. " Калгари хералд ". Изследването е на канадски учени от университет Макгил.

В организма на майката би трябвало да има задоволително количество витамин В9, който се съдържа в листовите зеленчуци, плодовете, месото и житните растения, с цел да се предотвратят абортирането или вродените недостатъци. За мъжете равнището на витамин В9 също е значимо, демонстрират опити с гризачи.

По-малкото му количеството в храната на мъжете е обвързвано с повишен риск от вродени дефекти (например в развиването на гръбначния дирек, черепно-лицеви недостатъци като умалена челюст, слаборазвитост на пръстите и т.н.). При такива татковци към 4% от потомството има увреждания в развиването. Около 3 на 100 от децата се раждат с недостатъци и в половината от случаите повода за тях не е открита. Тоест рискът се е повишавал съвсем с 30%. Възможно е повода да е във витамините. Пълните мъже, които се хранят погрешно, могат да не усвояват дейно витамин В9. Това въздейства върху качеството на спермата им.

Сперматозоидите съхраняват в себе си историята на средата и храненето на мъжа. Тоест стават епигенетични промени. Проблемът е, че учените към момента не знаят коя е идеалната доза на витамина и по какъв начин тъкмо въздейства тя на генома на индивида.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР